IKAN KELAH SUNGAI SUNGKAI


ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)  





Ikan kelah Sungai sungkai..benarkah satu ketika dahulu sungai ini penuh dengan spesis ikan air tawar yang menjadi rebutan kaki pancing masa kini??? kemanakah perginya spesis ikan kelah di sungai sungkai ini sekarang??? benarkah satu ketika dahulu saiz ikan kelah sungai sungkai ini pernah mencecah hampir 10kg seekor???
cerita dari pengalaman kaki-kaki pancing vateren sekitar tahun 80an yang pernah merasa tarikan ikan kelah sungai sungkai ni dahulu..rata-rata mengambarkan kehebatan dan besar saiz ikan..setelah masuk tahun 90an ikan kelah ini mula berkurangan...apakah faktor utama ikan ini semakin berkurangan ?? katanya sekitar tahun 2000 sungai sungkai ini pernah dilanda banjir lumpur..mungkin jugak bencana ini yang menyebabkan ikan kelah sungai ini semakin pupus..
dan jugak satu lagi punca ikan ini semakin pupus..dengar kabarnya semakin ramai yang turun ke sungai sungkai ni dengan menggunakan cara mengaren..(arus elektrik generator) bukan takat khabar saje, renjer sendiri pernah terserempak dengan geng-geng ni..bukan la renjer taknak tegur..dah tua-tua pun orangnya.. mungkin bagi mereka cara itu paling berkesan untuk dapatkan ikan banyak dengan mudah...


"tolong la pakcik .... hentikan semua ini..
jangan la wariskan teknik tu pada generasi muda..
hancur hidupan berharga sungai sungkai tu nanti"


rase nak je Renjer cakap camtu.. tapi tu lah.. susah jugak nak tegur bila orang lebih berusia dari kita ni.. adakah satu hari nanti ikan kelah sungai sungkai ini akan menjadi kenangan sahaja...saiz 10kg?? silap-silap saiz satu kg pun belum tentu nak jumpa dah....



(bukti ikan kelah sg sungkai cecah saiz 10kg)

Nota renjer : renjer sendiri pernah menduga ikan kelah sungai sungkai ini dahulu..tapi belum pernah lagi bertemu yang bersaiz mega..lagipun bukan senang nak memikat  selera ikan kelah ni.. 


LAGI HASIL TERBAIK DARI SG BERNAM




ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)




Trip gegar lubuk bersama krew majalah pancing..setelah berjaya trip memancing yang kami atur..(trip untuk artikel majalah pancing..memburu ikan kelabau sungai bernam) kami pun turun ke lokasi yang renjer tetapkan..(03.11.2012) tarikh yang tertunda akibat cuaca yang tidak mengizinkan..

seminggu selepas tu kami atur lagi satu trip memancing.. (10.11.2012) lokasi yang renjer cadangkan adalah ke jambatan nelson sungai bernam...nasib tak menyebelahi kami..kami berjaya mengatur trip dan selamat tiba ke lokasi lubuk..umpan pun renjer sudah sediakan yang terbaik.. air sungai pulak yang kurang cantik..2 hari kami ke jambatan tu..hasil kami hanya beberapa ekor ikan lampam je.. mungkin air sungai mase tu terlalu dalam..ikan-ikan masih lagi di kawasan banjir..tambahan pulak air sungai yang deras dan agak keruh..

seminggu selepas tu (17.11.2012)..sekali lagi renjer mengatur trip memancing ke lokasi sungai bernam ni..kali ni hasil renjer betul-betul terbaik..banjir sungai pun dah pulih..tapi malangnya trip renjer ni tak bersama krew majalah pancing dah..diorang dah sibuk minggu tu..




dari seawal jam 9 pagi joran renjer dah mula sibuk..sawit peram yang renjer labuhkan tak lama mana sudah mengena..seekor-seekor ikan renjer daratkan..yang bestnye ikan yang sangkut kat kail semua saiz ikan yang besar-besar..3ekor ikan kelabau saiz atas sekilo..seekor saiz atas 2kilo..ikan lampam pulak 10 ekor yang saiz atas sekilo..seekor mencecah saiz 3kilo.. 

tak sangka jugak hasil trip renjer kali ni betul-betul memuaskan..kalau la trip ni bersama krew majalah pancing tu tentu-tentu dah meriah artikel majalah tu nanti...maaf la ye encik aiem, azdlizam, hafiz dan mohd nor..minggu yang korang sibuk baru aku boleh buktikan hehe =P takpe next trip kita atur trip lagi..kali ni ikut jadual renjer  ok :)





nota renjer : trip memancing hari tu jadual diorang, kalau ikutkan minggu ni yang renjer syorkan.. tu la, degil lagi.. sape suruh taknak dengar cakap renjer, kan dah terkono! hehe :P



BANJIR..IKAN HARUAN




ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)






Seperti biasa jika musim banjir..rata-rata trip kami memang akan pergi memburu si badau..



di talian---- 


hakim : halo renjer..ape cerita?? jom p lubuk esok...
renjer : lubuk?? musim hujan la..sungai semua dah banjir..
hakim : ala xkisah la..janji memancing..
renjer : kalau nak p mancing haruan ok la..kalau nak p,esok ko datang terus beli umpan (katak)
hakim : lubuk haruan kat mane yang ok??
renjer : ko datang je esok..kite ronda-ronda la hehe :P
hakim : ok..esok pagi aku gerak..





ronda punya ronda sampai la kami kat satu lokasi ni..port banjir dari anak sungai darus..kalau dulu port ni la yang renjer selalu belasah ikan haruan..tapi dah lama jugak renjer tak ke port ni..siap je set pancing,kami terus mulakan operasi casting..lama jugak nak tunggu sambaran..mungkin banjir kat kebun sawit ni terlalu luas..merata dah ikan-ikan haruan ni duduk..

tekun dan sabar akhirnya berjaya jugak kami daratkan..sekor-sekor mula kami naikkan..saiz ikan pun boleh tahan besar-besar..tapi tu la..sedap-sedap tengah layan,cuaca mula berubah...dari cerah terus jadi gelap..tak lama mana dapat kami layan,hujan pun mula turun...mungkin rezeki kami hari tu takat tu je..apa-apa pun hasil kami hari tu tak la mengecewakan...




Nota renjer :  semakin kerap hujan turun...habis je musim hujan nanti..pesta la kami trip memburu ikan haruan...


BANJIR..IKAN LOMA LEPAS TELUR



ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)





Ikan loma...sebut je pasal ikan ni mesti orang-orang belah utara tahu pasal ikan loma ni kan ? kalau tak salah renjer baru-baru ni pun rancangan Majalah 3 ada siarkan pasal pekasam ikan loma kat kedah..ikan ni memang popular kat sana..mungkin la memang banyak ikan loma ni kat sana sebab ikan pekasam ni pasaran dia meluas jugak..merata pasar dah renjer ade jumpe orang jual pekasam ikan loma ni..rata-rata katanya ikan tu datangnya dari kedah..

kat tempat renjer ni pulak tak sangka jugak rupanya ada jugak spesis ikan ni..banyak pulak tu..saiz ikan pulak boleh tahan besar-besar..baru-baru ni renjer ade turun menjala kat port ikan tu..berpuluh kilo renjer dapat..berpesta orang menjala ikan loma kat port tu..kate orang-orang kat situ ikan loma ni nak naik ke banjir sebab nak melepaskan telur..tiap-tiap tahun musim banjir ikan tu akan naik katenye..kirenye bermusim jugak la ikan loma ni..




musim banjir macam ni memang renjer dah takde plan mane-mane trip memancing la..tapi kadang-kadang tu  ade la sesekali turun memancing ikan haruan..ikan haruan pun belum betul-banyak lagi..banjir luas sangat kat estate tu..dah merata ikan tu duduk..nak dapat banyak tu memang nasib sangat la..tu yang turun mejala ikan loma..dapat je info pasal ikan loma ni terus renjer pegi serang..janji cari ikan hehe..

pasaran ikan tu kat tempat renjer ni boleh tahan jugak..ramai yang minat makan ikan ni..katenye goreng garing-garing sedap..renjer yang jala dapat puluh kilo pun belum cuba lagi rase ikan ni..dua kali dah renjer renjer pegi menjala ikan loma ni lepas tu terus pegi jual..alhamdulillah la sebab berpuluh kilo pun boleh habis renjer jual..




Nota renjer :  ikan loma ni punya la banyak..dah macam ikan solmon renjer tengok..beribu-ribu lawan arus nak naik ke atas..


HASIL MINGGU INI..IKAN KELABAU




ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)




Seperti yang dirancang trip memancing bersama krew majalah pancing pada 3 dan 4 haribulan..lokasi kami mungkin ke sungai bernam untuk menduga ikan kelabau...




Sudah menjadi kebiasaan renjer setiap kali kami merancang trip memancing dan menetapkan tarikh, renjer terlebih dahulu akan turun mengintai lubuk mengesan lokasi yang sesuai sebelum turun semula pada tarikh yang ditetapkan untuk bertapak..sungai bernam pilihan kami trip yang akan datang nanti..

hujan pulak semakin kerap dalam minggu ni..tak banyak lokasi sungai bernam yang boleh  kami masuk..kebanyakkanya sudah ditenggelami air...bagi renjer kalau ke sungai bernam area sungai ban pecah mengalir ke lombong lama ni tidak menjadi masalah jika airnya dalam..cuma jangan terlalu keruh je..biasanya ikan dah mula berkampung ke kawasan lombong lama ni jika air sungai bernam sebelah atas sudah banjir..




buktinya ni la hasil kami minggu ni..intai punya intai tak sangka jugak hasil kami cukup baik...4 ekor ikan kelabau yang besar kami daratkan..dan juga beberapa ekor ikan lampam..lubuk yang renjer turun ni la lubuk terakhir renjer boleh masuk..kerana lokasi tebingnya agak tinggi sedikit..bila lubuk terakhir ni pun sudah di tenggelami air..lokasi terakhir kami ke jembatan nelson sungai bernam pulak..

jambatan nelson..jambatan yang digunakan untuk mengeluarkan buah kelapa sawit estate ulu basir jika musim banjir..anak sungai dari ban pecah ni la sungai yang menjadi laluan ikan-ikan dari lombong sebelah atas ke lombong di sebelah bawah..dan anak sungai dari lombong ini bertemu pulak dengan anak sungai darus dan terus mengalir bertemu sungai bernam di sebelah bawah..




jika air makin naik..lokasi kami mungkin bertapak kat jambatan nelson ni je..tu pun bergantung dengan cuaca la nanti..air dalam bukan jadi penghalang..air keruh je kot mungkin trip kami tu nanti terpaksa di tunda..atau bertukar lokasi ke sungai lain..itu pun jika krew majalah tu setuju..



Nota renjer : jika hujan makin kerap..mungkin trip kami akan di tunda..atau beralih lokasi ke sungai lain...


RENJER SUNGAI | SEGALANYA MUNGKIN DENGAN JALUR LEBAR


ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)


Membongkar identiti diri.. siapakah aku ? mampukah aku ? aku tahu aku tak seperti insan lain yang lebih sempurna fizikalnya.. aku hanya insan biasa yang banyak kurangnya.. namun aku yakin kini aku mampu melakukannya.. 



kata-kata daripada Puan Anoi ( PJK Besout 2) yang banyak membantu Renjer dalam mengenali dunia internet.. tak lupa pada Anamizu ( PJK Besout 2) yang tak jemu-jemu membantu Renjer.. daripada awal berkenalan dengan dunia blog sampailah Renjer mampu menghasilkan entry sendiri.. korang berdua memang terbaekkk la ! Moga-moga tahun di dapat award the best PJK lagi.. jangan lupa Renjer aaaaaa =P




ini bila Buah Hati Pengarang Jantung sudah hantar surat pekeliling , maka kena akur.. andai didapati ingkar "anda akan dijual seluruhnyaaaa" ---- macam cerita P.Ramlee pulak.. hehehe.. maka sudah terang lagi bersuluhla 16 hingga 21 November 2012 Renjer perlu kosongkan kalender dan postpon semua Trip memancing demi menjamin masa depan yang lebih cerah berseri... sapa tak sayang bini oiiiii =P




video


alhamdulilah---bersyukur---berterima kasih

"Alhamdulillah bila kenal dunia internet ni, saya rasa macam seolah-olah dapat semula tangan kiri saya "

Renjer upload dan share iklan pendek yang memaparkan Renjer sebagai main aktor.. bukan senang nak belakon rupanya.. ni baru untuk shooting iklan yang durasi dia 1 minit je.. kalo yang drama bersiri tu tak tau nak habaq la camna kan.. Alhamdulillah Renjer sangat bersyukur dan berterima kasih kepada semua ahli keluarga, rakan2, kawan2 kaki pancing, pembaca blog Renjer ni yang tak henti-henti mai singgah.. walaupun mungkin pada sesetengah orang, elehhhh apalah sangat setakat kuar iklan 1 minit.. chittt ! 

tapi bagi insan seperti Renjer ni, ia cukup bermakna. sangat merubah kehidupan Renjer yang dulu.. Alhamdulillah syukur Ya Allah..  




Nota renjer : Juru Pancing | segalanya mungkin dengan jalur lebar


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...