RENJER dan JEJAK ASPIRASI BERSAMA YB



ASSALAMMUALAIKUM..


|
Kali nie bukan trip memancing ye hehe..renjer telah terlibat dengan program SERANTA, JEJAK ASPIRASI yang dirasmikan oleh YB Khusairi bin Hj Abd Talib Di Felda Gunung Besout 2 Sungkai Perak... renjer sebagai AJK MBFM FGB2 mengikuti konvoi bersama YB ke rumah-rumah peneroka yang sudah uzur atau dimpa kemalangan untuk memberi sedikit sumbangan..
|
|
gambar kenangan bersama YB dan yang lain-lain dihadapan rumah renjer.. rumah renjer juga turut tersenarai dalam lawatan YB untuk memberi sumbangan ini..

renjer bagi pihak keluarga berterima kasih kepada semua yang sudi memberi sumbangan ini..
|
|
sempat lagi YB bertanyakan khabar..diharap ayah renjer akan pulih seperti biasa...



nota renjer :selesai sudah program nie,
boleh la dah renjer plan trip memancing pulak huhu...

DUGAAN TRIP RENJER KE SUNGAI BERNAM


ASSALAMMUALAIKUM...



-jambatan nelson sg bernam-
|

trip 26 mei hari tu fuhh pnuh dengan dugaan.. dari pagi bawak sampai ke malam.. letih renjer..trip hari tu turun dgn rakan renjer..biase la sape lagi kan..tentu la ramis..die la yang paling kerap turun bersama renjer kalau ade trip ke sungai bernam nie..tak rancang pun nak duduk berpanas2 kat jambatan nelson sungai bernam tu.. disebabkan air sungai asal semakin keruh, tu yang jambatan jela jadi pot lokasi buruan..nak labuhkan joran pun jadi kurang semangat.. mane taknye, boleh masak otak duduk kat jambatan tu.. panasss wo!! hehe.. labuh je umpan terus cari pot yang redup.. tentu la luar dari jambatan tu.. nasib la ade anak pokok sawit meliar tumbuh di tepi jambatan tu, dapat jugak la berlindung..

dipendekkan cerita.. tup2 dgar bunyi air je..pandang2 rupenye macam dah kurang je 1 joran.. hahaha joran ramis rupenye.. dasyat ah ikan tu! die terbangkan joran ramis ke dalam sungai!!!
|
|
apa lagi.. terpaksa la casting.. nasib la berjaya jugak selamatkan set joran kesayangan ramis tu..air keruh pun ade lg yang sudi rupenye.. dah sampai melambung ke dlm sungai tentu2 dah ikan besar tu...

bermula la pulak dugaan renjer.. arhh!! satu rod lemax kesayangan patah pulak!! mase nak balik tibe2 pulak moto buat hal, nasib ade ramis..boleh jugak tolong tolak.. tetibe boleh pulak ular melintas.. nyaris nak di patuk, tu yang paling ngeri sekali!! sampai je kat rumah taya pulak pecah..ok la jugak sebab dah sampai kat rumah.. malam tu tukar taya boleh pulak kaki di timpa spoket moto.. perhhh sakit wooo~~~

tu mcm pepatah melayu dok ckp la :

"sudah jatuh ditimpa tangga"

tapi renjer pulak

"sudah jatuh ditimpa spoket" adehhh...



tapi pemancing tegar macam renjer nie memang tak akan serik hehe.. ade hikmah jadi semua tu.. selang sehari je lepas dugaan semua tu,, turun pulak lagi.. kali ni, ha ambik kau!! macam2 ikan renjer dapat..puas!!! hehe...

|
|
seekor ikan patin seekor ikan blida dan beberapa ekor ikan lampam... kalau dah kate ade rezeki tu la ha...hihi..janji jangan cepat putus asa..
|


nota renjer : dugaan kecik je tu kan??? tapi kalau bukan kaki pancing, mau terkena sekali dugaan macam tu mau dah tak akan turun dah...btul dak??



AKUARIA DI RUMAH???


ASSALAMUALAIKUM..

-koleksi cuci mata-
|
|
Akuaria!! huhu besor mane rumah cek nak dijadikan akuaria yang macam kat klcc tu.. bes gile ahh.. kalau dah pernah melawat kat akuaria tu hehe..koleksi renjer setakat nak cuci mata jela..akuarium 3 kaki je..bela pun ikan-ikan yang kecik2 je..tak macam kat klcc tu bagak2 ikannye!!! besor2 kete kate deme hihi..

bela ikan nie bes juga.. tambah pulak time nak bagi die makan..berebut2 je.. renjer pulak suka ikan yang menyambar hehe..tu yang bela ikan ubi atau ikan petutu..belas2 ekor gak la ade dalam akuarium renjer tu..masuk 4 bulan dah ikan2 renjer nie..semua sama je dah saiz2 nye, hampir2 1kg dah seko2 tu..bila nak jual terasa sayang la pulak.. nanti renjer rase nak buat 1 kolam lah..boleh tengok sebesar mane ikan petutu nie boleh membesar,..ok gak kan kan???


|

mase tangkap gambar nie semua pakat berebut kedepan..semua nak enterframe! mcm faham je renjer nak snap gambor dorang..hehe..dah biase sangat dengan renjer ikan2 nie..manje2 je semuenye..macam sempit je kan akuarium renjer nie..kene jugak nie buatkan kolam secepat mungkin....


nota renjer : buat kolam berlantaikan mozec mesti bes kan...???


HASIL DARI LUBUK SUNGAI ALAH BATU


assalammualaikum...


-ikan kelabau-
|
|
Ikan kelabau lubuk sungai alah batu.. sungai nie pun mengalir ke sungai bernam jugak tapi sungai nie tak la besar macam sungai bernam tu.. walaupun sungai alah batu nie agak kecil tapi ia masih lagi original dan berhutan yang masih belum diteroka.. hanya ada sedikit sahaja kebun2 kecil..itupun milik orang asli di kawasan itu...

kalau mahu turun ke lubuk sungai ini haruslah berhati2..maklumlah, tempat hutan.. kalau lalu kawasan perumahan orang asli tu pulak haruslah berjage2..hehe.. garang2 anjing peliharaan diorang.. renjer pun pernah kene sergah dulu.kecut perut dibuatnye huhuhu...

gambar2 koleksi yang renjer post nie bukan la hasil terbaru renjer tapi rasenye belum pernah lagi renjer paparkan.kalau tak salah, semua nie hasil dari trip awal tahun 2011 kot.. turun dengan abang renjer ahmadi bersama rakannye dari kuala lumpur..jeo nasir.
|
|
lame jugak dah renjer tak turun ke lubuk sungai alah batu nie.sungai pun dah tak menentu sekarang.asyik banjir je.sungai nie la yang paling banyak renjer darat ikan kelabau...fuhh!! teringat lagi renjer macam mane ikan2 sungai nie punye penangan.. arhhh!! cepat la air sungai pulih !!!
|
|
saiz-saiz macam nie kalau dibakar cicah air asam perrhhh!! berminyak mulut weiiiiii!!! huhu...ikan kelabau nie kalau tak salah renjer , 2.2kg beratnye...yang saiz macam nie harga die dah boleh mencecah 5-6 puluh hengget nie, cukup mahal tak???


nota renjer : ikan kelabau nie tak semua sungai ade tau...


KALAU LAH DAH ADE DSLR



ASSALAMMUALAIKUM..


-DSLR-
|
|
Cantik menarik kan??kan??tu la..tu...tu..... camera tu ha..nak memilikinya belum mampu lagi hehe..tapi akan renjer dapatkan jugak satu hari nanti huhu.. banyak kegunaannya kalau dah ade camera canggih tu di tangan renjer..tapi tak la sampai nak gantung mesin pancing pulak kalau dah ade camera tu ^_^

selalunye camera macam gini dah tentu wartawan yang banyak guna kan?kan??? pastu ade la jugak segelintir yang buat bisnes menggunakan DSLR nie mcm fotoshoot pengantin kan?kan?

|
|
tapi kalau dapat kat renjer lain sikit hehe..nak tangkap gambar2 camgini-gini je.. buat koleksi peribadi..rugi ke kalau macam tu?? tak la semua nak buat koleksi,kalau boleh jadi duit jual je kan kan ^_^

print cantik-cantik pastu wat hiasan di dinding rumah perrhhh!! renjer kalau dah ke sungai macam-macan bende menarik jumpa.. kadang-kadang tu burung2 yang jarang dilihat, bunga2 hutan liar air terjun emmm macam2 lagi lah..arhhh!! kene ade gak nie DSLR tu....


nota renjer : berape la harga DSLR tu ye????


TRIP 14 MEI


ASSALAMMUALAIKUM..


-banjir lagi-
|
|
|
|
|
V

Trip renjer ke lubuk sungai bernam yang di rancang untuk turun pada malam 14 mei telah dianggap gagal kerana air sungai tiba-tiba menjadi semakin dalam…renjer turun pada jam 10 malam,sampai ke lubuk lebih kurang jam 11.30 malam dan tidak menyangka rupanya hujan yang turun pada sebelah petang hari di sebelah daerah tanjung malim menyebabkan air sungai semakin naik..terpaksalah renjer membuat keputusan untuk menukar tapak kemah ke tempat lebih tinggi kerana takut air yang naik mendadak..
selesai mendirikan khemah, renjer pun melabuhkan joran yang sudah sedia utk beraksi hehe... tunggu punya tunggu dan menunggu hemmm... kejap-kejap sujud je joran tapi bukan kerana ikan yang menyentap tapi hanya sampah-sampah yang semakin banyak hanyut dan tersangkut di tali joran..ciss!! dasar manusia tak mencintai alam sekitar!! letih di buatnye!!! rasanya memang dah tak sesuai lagi untuk mencuba nasib,kemas semua joran dan masuk khemah terus tido huhuhu..bangun jam 8 pagi tu,lena dibuai unggas hehe.. jenguk je kepala..tengok-tengok...arhhh!! keruhnye air!!! hemm..KECEWA. kemas-kemas semua barang, renjer berangkat pulang.. sempat singgah di estate upb.. kebun sawit pun dah banjir rupanya..ramai kaki pancing yang mencuba nasib memburu ikan haruan..sempat la renjer snap 2,3 keping gambar aksi diorang nie menduga ikan haruan...renjer nak join pun umpan katak tak ade..jadi camera man jela sekejap..hehe..




nota renjer : dah tertulis la tu tak de rezeki renjer untuk trip kali nie..





HASIL RENJER DARI SUNGAI BERNAM LAGI


assalammualaikum...

-3 lampam 1 kelabau-
|
|
Hasil terbaik lagi dari sungai bernam hehe...hari ini punye hasil = 3 ekor ikan lampam saiz mega dan seekor ikan kelabau.. ikan lampam yang terberat 2.3 kg yg belen = masing-masing 1.7kg 2 ekor dan 1.6kg ikan kelabau=9 kg ke semuanya termasuk 5 ekor ikan lampam yang kecil...

Seawal jam 8 pagi renjer turun bersama rakan renjer Ramis..sampai ke lokasi lubuk lebih kurang jam 9.30 pagi...umpan terbaik renjer yang di labuh tak sampai 10 minit sudah di sambar si ikan kelabau..tapi joran rakan renjer la pulak si Ramis hehe...
|
|
kali kedua pun joran si Ramis yang sujud direntap hebat ikan lampam.. perrhh!! tercabar renjer hehe...tu jela hasil die.. seterusnye joran renjer la pulak yang sibuk hehe..lepas renjer, renjer lagi yang daratkan.. sekor demi seekor hahaha...
|
|
tak sempat puas kami berentap, hari tiba-tiba semakin gelap..owwwhh hari mahu ujan da ^-^.. tak sempat kemas pun lagi, tibe-tibe je trun dengan lebatnye.. dah tertulis la tu rezeki takat tu hehe..ape pun hari ini punye hasil sudah cukup memuaskan... harap-harap hujan hari nie tak la air naik lagi sampai banjir...kalau tak, terbantut la trip untuk overnight hari sabtu nie hehe..
|


nota renjer : dasyat tak!! dasyat tak hehe..


HASIL DARI SUNGAI BERNAM SKC PULAK



ASSALAMMUALAIKUM..

-ikan patin-
|
|
|
|
Holaaa!! hehe hasil dari sungai skc lagi..intai-intai sungai bernam ni semalam..rupe-rupenye air sudah semakin surut..renjer labuhkan umpan tak sampai 10 minit sudah di sebat dek patin,kelaparan sungguh dah ikan nie hehe.. banjir baru-baru ini mungkin ikan ini bersembunyi dan pabila air semakin pulih ia keluar mencari makanan..

Tapi sayang patin kali kedua yang memagut umpan renjer tidak berjaya renjer daratkan..pantas ia berjaya menyelinap ke reba kayu dan memutuskan perambut..uhh!! hebat! ikan yang berjaya putuskan perambut tu dah kire jadi benih la tu kan..
|
|
yang bakal jadi hidangan ni hanya seberat hampir 3 kg je..ok la tu hehehe....tgu next trip renjer terjah lagi lubuk bragok sungai bernam skc ini....


nota renjer : wat masak lemak tempoyak nie hehe jemput2..


TRIP KEDUA KE SG PERAK



assalammualaikum..


-ikan patin lawang-
|
|

seperti yang dijanjikan,renjer turun lagi ke lubuk sungai perak untuk trip yang kedua..kali ini turun bersama rakan renjer haslam & amis.. 4 ekor ikan patin@lawang berjaya didaratkan.. turun seawal jam 6 pagi,sampai ke lubuk lebih kurang jam 8.30 pagi..

hampir 2 jam umpan yang dilabuh tidak diusik..hanya anak2 ikan kecil sesekali memagut..pelik tu hehe.. cube umpan baru la katekan = DEDAK.. ahh!! tak boleh jadi nie, trus keluarkan umpan terbaik renjer...tentu2 dah umpan sawit peram..hehe..baru la berhasil..cuaca pulak makin lame makin panas..kebarangkalian ikan nak sangkut sudah tidak aktif lagi untuk mencari makanan.. ape pun.. menggunakan sawit peram masih lagi berhasil walau hanya 4 ekor ikan patin dan seekor ikan krai yang sudi...

|
|

mungkin trip yang ke 3 pulak kot akan lebih menarik..renjer kne plan turun dari petang bawak ke malam..biasenye musim panas ikan lebih aktif di waktu malam...terjah!!!!

|
|

nota renjer : korang agak2 berapa harga ikan patin lawang nie???


RENJER VS IKAN TEMOLEH



assalammualaikum..


- ikan temoleh sg perak 1 mei-


jom layan!!!
|
video


video ni hampir setengah jam dan saiznya agak besar..jadi untuk mengelakkan sebarang kebosanan yg boleh mencecah tahap gaban jadi,renjer dah edit kasi cepat sikit sampai ending die..harap korang enjoy k..hihi



nota renjer: ce komen cer komen...



HASIL TERBAIK DARI SUNGAI PERAK


assalamualaikum...

-sungai perak-
|
|
1 mei trip renjer & abang-abang renjer ke sungai perak telah mencipta rekod baru berjaya mendaratkan seekor ikan temoleh seberat 6 kg.. perhhh!! tak sangke ikan nie pun terpedaya jugak dengan umpan terbaik renjer hehe...walaupun joran yang mengena adalah joran abang renjer si atam tapi renjer jugak yang settlekan semua sampai mendaratnye ikan tu hehe..kire hasil kerjasama la tu..ape yang penting??KERJASAMA!! hehe
|
|
ha tercungap ikan tu mase dah mendarat hehe....mungkin nanti renjer akan plan 1 lagi trip ke lubuk sungai perak nie..kali nie nak siap berkemah..cube nasib malam pulak..lubuk yang renjer pegi nie memang banyak renjer tengok kelibat ikan-ikan yang monster termasuk kelibat si belida..

-hasil ke sg perak-
|
|
selain ikan temoleh juga ade seekor ikan krai,ikan tengalan dan patin..walaupun tak la banyak hasilnye renjer tetap puas dengan semuanya...

next entry renjer akan post video tumpasnya seekor ikan temoleh ini...tungguuuuu.....

nota renjer : sungai perak adalah sungai terbaik bagi renjer

SISIK IKAN LAGI BESAR DARI SYILING 50 SEN



ASSALAMUALAIKUM..


-sisik ikan-
|

lihat sisik ikan ini..lagi besar dari syiling 50 sen, agak-agak besar mane ye ikannye hehe.. nti renjer akan paparkan gambar-gambar ikan yang renjer dapat nie hasil dari trip ke sungai perak 1 mei cuti hari buruh yang lepas...tungguuu.....


akhirnya moden streamyx renjer yang terbakor baru-baru ini telah pulih sepenuhnya..trima kasih kepada TM yang bertugas dan menyelesaikan masalah yang membawa kekusutan kepada renjer!!hehe..TQ2!!! buleh dah jenguk2 sahabat2 blogger hooohoohooreyyyy!!!!


nota renjer: next entry renjer hasil trip ke sungai perak..weeehu


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...